Ahmet Akın: “Ankara-Sivas Hattının Metresi 165 Bin Liraya Geliyor”

22.01.2023

AÇILIŞI DAHA ÖNCE 7 KEZ ERTELENEN ANKARA-SİVAS YHT PROJESİNİN MALİYETİ 65 MİLYAR LİRAYA DAYANDI…

İPTAL REKORU KIRMIŞTI, ŞİMDİ DE MALİYET REKORU KIRDI…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; daha önce defalarca açılacağı duyurulan ve son olarak Eylül 2021’deki açılışı iptal edilen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT) projesinin toplam maliyetinin 2023 yılı yatırım programına göre 64,5 milyar liraya çıkarak rekor kırdığına işaret etti. CHP’li Ahmet Akın, “Bugüne kadar erteleme rekoru kıran proje; şimdi de maliyet rekoru kırıyor. Toplam 393 kilometre uzunluğundaki hattın metresi bu maliyetle yaklaşık 165 bin liraya geliyor. 2023 yılında açılışı yapılacağı belirtilen proje için hala bu kadar ödeme yapılması plansızlığın en büyük göstergesi” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; AK Parti iktidarının 2007 yılından bu yana açılışı için bugüne kadar 7 kez tarih verdiği ve sürekli ertelediği Ankara-Sivas YHT projesinde toplam maliyetin rekor kırdığına işaret etti. Ankara-Sivas YHT projesinin ilk olarak 2012 yılında açılacağının duyurulduğunu anımsatan CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“2007 yılında ihale edilen Ankara-Sivas YHT projesi bugün 16 yıldır tam anlamıyla yılan hikâyesine dönmüş durumda. 2008 yılında başlayan inşaat çalışmaları hala bitmedi. İktidar önce 2012 yılında açılacağını duyurduğu projede yanlış planlama yapıldığı ortaya çıkınca proje büyük oranda revize edildi. Bu revize maliyetleri adeta katladı. 2018 yılında açılışı tekrar ertelenen proje bugüne kadar toplam 7 kez ertelendi. En son 4 Eylül 2021 tarihinde proje tam bitmeden açılış için hazırlık yapıldı. Ancak tekrar ertelendi. Proje bugüne kadar açılışı en çok ertelenen projelerin başında geliyor.”

‘PROJE MALİYETİ 65 MİLYAR LİRAYA DAYANDI’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ankara-Sivas YHT projesinin iptal rekoru kırdığına işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı 2023 Yatırım Programına göre artık maliyet rekoru da kırdığını ifade etti. CHP’li Akın; şunları ifade etti:

“Ankara-Sivas YHT projesinin maliyeti 2022 yatırım programında 24 milyar 946 milyon 378 bin 379 lira olarak ilan edilmişti. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2023 yılı yatırım programında rekor oranda bir artış gerçekleşti. Bu yıl açılması planlanan projenin maliyeti 64 milyar 528 milyon 975 bin 642 liraya yükseldi. Yani neredeyse 65 milyar liraya çıkmış durumda. Buna göre yaklaşık 2-3 ay sonra açılışı planlanan hattın maliyeti 2023 yılı yatırım programında 2,5 kattan fazla arttı. Söz konusu proje; AK Parti iktidarının beceriksizliğinin ve plansızlığının örneği. 2023 yılında bile kamu bütçesinden hala ödenek ayrılıyor.”

‘HATTIN METRESİ NEREDEYSE 165 BİN LİRA OLDU’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ankara-Sivas YHT projesinin AK Parti iktidarının kamuda yaptığı en büyük plansızlık örneklerinden biri olduğuna işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Bugüne kadar defalarca ertelenen projenin maliyeti yanlış planlama nedeniyle revize edilen proje nedeniyle bugün rekor kırıyor. Toplam maliyeti 65 milyar liraya dayanan projede hattın metresi yaklaşık 165 bin lirayı buluyor. Bu maliyet artışının başında önce plansızlık ardından iktidarın yanlış para politikası nedeniyle Türk Lirası’nın değerinin düşmesi geliyor.”