Ali Öztunç, MEB Bünyesinde Açlık Sınırının Altında Çalıştırılan Geçici Statüdeki İşçiler İçin Harekete Geçti

22.06.2022

ÖZTUNÇ’TAN BAKAN ÖZER’E: “ÇOCUKLARININ TEMEL İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMAYACAK DURUMDALAR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, MEB’deki geçici işçi statüsünde çalışan yaklaşık 33 bin işçinin taleplerini ülke gündeminde tutmak ve mevcut sorunların hızlı çözümü adına TBMM bünyesinde girişimde bulundu.

AKP iktidarı, MEB bünyesinde çalıştırılan geçici işçilerin kadro talebini görmezden gelmeye devam ediyor. Eğitim-öğretim hayatlarını sağlıklı geçirebilmek için zorlu bir mücadeleye itilen geçici işçi statüsündeki pek çok işçinin, bununla beraber ne bir tayin hakkı ne de insan onuruna yakışır düzende bir emeklilik hakkı bulunmuyor. Geçici işçi statüsünde çalıştırılan vatandaşlar, yılın iki ayında ise maaş dahi alamıyor.

İşçilerin durumunu yakından takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Meclis çatısı altında konuyu gündeme getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, “Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde geçici işçi statüsünde yaklaşık 33 bin personel çalıştırılmaktadır. Geçici işçi statüsündeki personelin eğitim öğretim tamamlanmadan işlerine son verilmektedir. 2-3 aylık dönemde bu kişilerin yeni bir iş bulma imkânı yok denecek kadar azdır. Çok düşük ücretlerle görev yapan bu kişiler ailelerinin, çocuklarının temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumdadır.” İfadelerini kullandı.

Öztunç’un Bakan Özer’den Kamuoyu Adına Yanıt Beklediği Sorular Şu Şekilde Oldu:

  1. Bakanlığınız merkez ve taşra teşkilatında kadrolu yardımcı hizmetli sayısı kaçtır?
  2. Bakanlığınız bünyesinde 5620 sayılı Kanun, Toplum Yararına Çalışma Programı ve sözleşmeli işçi statüsünde kaç personel çalışmaktadır?
  3. Okullarımızda temizlik ve güvenlik personeli eksiği olduğu bilinmektedir. 2022-2023 eğitim öğretim yılı başlamadan kadrolu yardımcı hizmetli alınması planlanmakta mıdır?
  4. Açlık sınırının altında ücretlerle çalıştırılan ve yılda iki ay ücret alamayan geçici işçi statüsündeki bu personelin tam zamanlı çalışması yönünde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?