Bedri Serter’den Bakan Varank’a KOBİ Sorusu

24.11.2022

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a KOBİ’lerin halini sordu. Son 1 yılda uygulanan yanlış ekonomik politikalar nedeniyle Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) tedarik sıkıntıları ve artan astronomik maliyetler nedeniyle yok edildiğini belirten Serter, KOBİ’lerin hammadde tedarikinde istikrar, enerji ve doğalgaz tedariki ve enflasyonun doğru yönetilmesini istediğini bir de Bakanlığınızın kendilerini engellememesini beklediğini söyledi.

“KOBİ’leri aldatamazsınız”

Bakanlığın hiç gereği yok iken KOBİ tanımını değiştirdiğini ancak bunun hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamadığına dikkat çeken Serter, “Enflasyon bu ülkede, şu anda yüzde 185’lerde Sayın Bakan. Mutlu musunuz? Rakamsal değerlere sıfırlar koyarak insanları kandırmaya mı çalışıyorsunuz? Sanayici kanar mı sanıyorsunuz?

Bugün ülkemizde 3 milyon 421 bin 817 KOBİ mevcut. Bütün bu düzenlemeleri de KOBİ’lere daha fazla teşvik vermek için yaptığınızı söylüyorsunuz ama sadece kendinizi aldatıyorsunuz. Zannetmeyin ki sizin aldatıldığınız gibi KOBİ’ler aldanıyor. KOBİ’ler, “kredilere erişemiyoruz” diye haykırıyor, küçük işletmeler “ perakende yasası nerede” diye bağırıyor. Ama sizin dünyanız onları düşünmeye yetmediği için ancak kitapçıkta da yer alan hamasi sözlerle onların sorunlarını dile getirdiğinizi zannediyorsunuz” dedi.

“Bankalara 60 Milyar TL borçları var”

Türkiye’nin farklı 46 ilinden 304 iş insanının katıldığı “Anadolu’nun nabzı” anketinin 3.çeyrek sonuçlarına göre son düzlükte, sanayicinin en büyük sorununun yüzde 43.4 ile sipariş azalması olduğunu belirten Serter, yüzde 185 ila yüzde 250 oranındaki enflasyonun ise KOBİ’lerin belini kırmış vaziyette olduğunu gösterdiğini kaydetti. Ankette sanayide son 1 yılda elektrik kullanımına gelen zammın yüzde 257 olduğunun belirtildiğini ifade eden Serter, şöyle konuştu : “Son 1 yılda sanayinin kullandığı doğalgaza gelen zam yüzde kaç biliyor musunuz ? yüzde 552. İyi duyun! Hatta yazın isterseniz. bu kitapçıkta yok çünkü! Akaryakıta gelen zamlardan kamyoncular kamyonlarını çıkaramıyor, KOBİ’lerimiz nakliyelerini ödeyemiyor. Akaryakıta gelen zammın son 1 yılda yüzde 200’lere vardığını biliyoruz. Sanayici boğuluyor sayın Bakan! Nefes almak için kredi bulamıyoruz diye haykırıyorlar. Neden biliyor musunuz? KOBİ’lerin, ipotek verecek bekçi kulübeleri bile kalmamış ellerinde..Bu sorunlar saymakla bitmiyor sayın Bakan! Sizin sunumunuzu geçer hepsini saymaya kalksak! KOBİ’lerin borç durumlarına geldiğimizde; biliyor musunuz ki, bankalarda toplam takipteki borçları Eylül 2022 itibariyle 60 milyar TL seviyesinde. 355 bine yakın KOBİ takipte..Bu rakam 2022 verilerine göre böyle..2021’in Eylül ayında takipteki KOBİ sayısı 266 binmiş. Ne oluyor sayın Bakan? Eylül 2022’de bir önceki yıla göre 87 bin KOBİ daha takibe girmiş vaziyette.”

“KOBİ’leri ve Türkiye sanayisini biz kalkındıracağız”

Son dönemde KOBİ’lerin finansmana erişemediğini en büyük sıkıntılarından birinin de bu olduğuna işaret eden Serter, kredi limitlerinin de artırılması gerektiğini kaydetti. Yanlış politikalar yüzünden son 3.çeyrekte, her 3 işletmeden 2’sinin çalışan emekçilerini çıkartmayı düşündüğünü ifade eden Serter, sözlerini şöyle tamamladı: “KOBİ’lerimiz, her şeye rağmen, AR-GE için bütçe ayırmayı biliyorlar. Çünkü, dünya ile rekabet ediyorlar. Bu noktada, KOSGEB Başkanınızın Haziran’da açıkladığı veriye göre sadece 96 bin KOBİ’nin ihracat yapabiliyor. KOBİ’ler kapılarının aralanması değil sonuna kadar açılmasını istiyor Sayın Bakan! Son söz, iktidarımızda, sizlere temin olsun ki, bu söylediklerimizin hepsinin en olumlusunu yaparak Türkiye sanayisini, KOBİ’lerini, iş dünyasını kalkındıracağız! Bu bizim boynumuzun borcudur!”