Gamze Akkuş İlgezdi, Epilepsi Hastalarının Sesi Oldu: “Hastaların İlaçları Azaldı, Nöbetleri Çoğaldı”

12.05.2022

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, epilepsi ilaçları başta olmak üzere yurtdışından getirilen birçok ilaca ulaşılamadığını ifade etti. Epilepsi hastalarının nöbet geçirmelerini engelleyen ilaçlara ulaşılamadığına değinen Akkuş İlgezdi, “Epilepsi hastalarının kullanmak zorunda olduğu Frisium ve Ospolot ilaçları başta olmak üzere daha birçok ilaca ne yazık ki ulaşılamıyor. 2022 yılında, bilim ve teknoloji çağında bizim ülkemizde insanlar yurtdışından ilaç getirebilmek sosyal medya üzerinden için imza topluyor. İşte AKP iktidarının sağlıkta devrim dediği tablo budur” dedi.

İLAÇ DEPOLARI BOMBOŞ

Artan döviz kuru, ilaçların fiyatını artırmaya devam ederken Türkiye’ye yurtdışından ilaç neredeyse hiç getirilemiyor. Ülkenin tüm ecza depolarında ilaç sıkıntısı yaşanırken, vatandaşlar son çare Sağlık Bakanlığı’nı arıyor fakat Bakanlık da ilaçların getirilmesi noktasında çözümsüz kalıyor. Türkiye’ye yurtdışına getirilen ilaçlara ilişkin açıklamalarda bulunan CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

FRİSİUM VE OSPOLOT EPİLEPSİ İLAÇLARI GETİRİLEMİYOR

“Epilepsi dediğimiz hastalık; beyinde bulunan sinir hücrelerinin aşırı ve kontrolsüz elektrik üretmesiyle oluşan nörolojik hastalık ve nöbetleridir. Türkiye’de yaklaşık 800 bine yakın epilepsi hastası bulunmaktadır. Ülke bazında oranladığımızda ise Türkiye’nin yüzde 1 epilepsi hastası diyebiliriz. Epilepsi hastalarımızın kullanmak zorunda olduğu, nöbetler azaltan veya engelleyen birtakım ilaçlar var. Bu ilaçlarımız büyük çoğunlukla yurtdışından getirilmekte olan ilaçlar. Ancak Euro maliyetlerindeki artış, döviz kurunun artış göstermesi gibi sebeplerden dolayı ne yazık ki Epilepsi hastalarının ilaçları ulaşılmaz hale geldi. İnsanlar ilaçlara ulaşamadığından dolayı yoğun bakımlara yatmak zorunda kaldı. Neredeyse 1 yıldır, birçok epilepsi hastasının ailesinden ilaçlara ulaşamadıklarına dair geri dönüşler alıyorum. İnsanlar sosyal medyadan en çok kullanılan epilepsi ilacı olan Frisium’un Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye getirilmesi için imza topluyor. Epilepsi hastalarının en çok kullandığı bir diğer ilaç olan Ospolot da yurtdışından getirilemeyen ilaçlardan biri.”

İŞTE GETİRİLEMEYEN DİĞER İLAÇLAR…

Sağlık Bakanlığı’nın özel izni olmadan ilaçlara da değinen CHP’li Akkuş İlgezdi, “Bir de Türkiye’ye hiç gelmeyen ilaçlar var. Bu ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle getirilebiliyor ancak bu izni alabilen çok nadir. Perampaneliçerikli brivaracetam ve eslikarbazepin ilaçları bunlardan bazıları. Lorazepam dediğimiz epilepsi ilacı tüm dünya kullanır fakat bizde yok. Edindiğimiz bilgilere göre bu ilacı alabilen ülkemizde sadece birkaç hastamız var. Diğer bir epilepsi ilacı olan Cannabidiol da Türkiye’ye hiç gelmeyen ilaçlardan. Trileptal epilepsi ilacı Türkiye’de üretiliyordu fakat artık üretilemiyor çünkü hammadde sorunumuz var. Nöbetlerin peş peşe geldiği durumlarda kullanılan Rivotril’inampul formu, epilepsi hastaları için hayati önem taşımaktaydı fakat artık bu ilaca da ulaşılamıyor” dedi.

İNSAN SAĞLIĞI HAYIRSEVERLERİN YARDIMLARIYLA SAĞLANIYOR

İlacın tedaviye cevap vermediği dirençli epilepsi hastalarının yaşadığı sıkıntılara da değinen Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki epilepsi hastalarının yüzde 30-35’inin nöbetleri ilaç kullanamadığı taktirde durmuyor. Bu hastalarımız tedaviye dirençli dediğimiz, ilaçla başa çıkılamayan hastalardır. İlaçla tedavi yapılamadığı zamanlarda Vagus pili dediğimiz bir pil gerekiyor. Sinirlere küçük uyarılar veren bu pil hastalarımıza yüzde 50 oranında bir fayda sağlıyor ve hastalarımız şifa buluyor. Üstelik pilin belirli aralıklarla da yenilenmesi gerekiyor. Ancak bu pile ulaşmak için de hastalarımızın aileleri sosyal medyadan çağrılar yapıyor, yardım kampanyaları düzenliyor. Bu ülkede insan sağlığı hayırseverlerin yardımlarıyla sağlanabiliyor.”