Tahsin Tarhan: “Milli Duyguları Siyaset Malzemesi Yapıyorsunuz”

23.11.2022

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde konuştu.Son bir yılda sanayide kullanılan elektriğe yüzde 400 zam yapıldığını hatırlatan Tarhan, sanayicinin hammadde ve girdi maliyetleri altında ezildiğinin, sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1,6 düştüğünün, bütçede sanayiyi geliştirmeye ayrılan payın binde 7 olduğunun altını çizdi.

“OSB’lere çökme yasası hazırladınız.”

Tarhan, OSB’lere yazılan resmi yazıyı göstererek “Sanayici zor koşullar altında üretimini sürdürmeye çalışırken siz ne yaptınız? OSB’lerden zorla gıda kolisi bağışı topladınız. Bu bağışlar nerelere gitti Sayın Bakan?” diye sordu. Tarhan Bakanlığın OSB’ler üzerinde vesayet kurmak amacıyla bir yasa taslağı hazırladığını da hatırlatarak, “OSB’lere çökmek için hazırladığınız taslağı yoğun muhalefetimiz ve OSB’leri karşı çıkması sonucunda TBMM’ye getiremediniz” dedi.

“Halkın milli duygularıyla oynuyorsunuz.”

Tarhan, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Milletle Bayram kutlaması gereken Cumhurbaşkanı, özel Sektörün CEO’suymuş, siz de Pazarlama Müdürüymüş gibi fabrika açılışı yapıp, halkın milli duygularıyla oynuyorsunuz. Büyük şovlarla açtığınız fabrikada üretilen bir araç yok. İtalya’dan hazır gelen arabalarla şov yapıyorsunuz. Sizi tebrik etmek lazım üretim bantsız fabrika açılışını yapan ilk insanlar oldunuz. Hitler gibi karşı düşman yaratıp o düşman üzerinden kendinize yandaş toplamaya çalışıyorsunuz.” diyerek iktidarı sert bir dille eleştirirken şunları kaydetti; “Hiçbir CHP’li yerli ve milli bir araç üretilmesine karşı değil. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyemiz araç siparişi vermek istedi. Sadece Cumhurbaşkanının siparişlerini karşılıyoruz dediler. Cumhurbaşkanı ekonomistim, tıpçıyım dedi yetmedi şimdi de TOGG’un Satış Müdürü oldu. Özel sektöre ait araba fabrikasını da kendine bağladı.”

“Halkın alamayacağı bir arabayı üretmekle övünüyorsunuz”

Asgari ücretin 5.500 Lira olduğu, TOGG’un tahmini fiyatının da 1 milyon Lira civarında bulunduğunu söyleyen Tarhan, “Siz vatandaş için araba üretmiyorsunuz. Asgari ücretle zar zor geçinen vatandaş nasıl alsın bu arabayı? Siz zengine araba üretiyorsunuz. Her seçim döneminde yerli otoyu siyasete alet ediyorsunuz... Türkiye sanki otomobil üretemiyor algısı yaratıyorsunuz. Ülkemizde üretilen araçların yerlilik oranı otalama %56 iken TOGG’da yerlilik sadece %51”  diyerek iktidarı eleştirdi.

“Yerli ve milli vaatlerinizde samimi değilsiniz

“Yerli ve milliyiz diyorsunuz ancak bu iddianızda samimi değilsiniz. Tank Paleti Katarlılara neden peşkeş çektiniz? Yıllar içinde yüzde yüz yerli üretimi yakalamış Tuzla Jeep fabrikasını niye kapattınız?” dedi.